Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Dimarts 2 de juny 2020

Primer dimarts de juny i un raconet per reflexionar

* Avui començo amb un comentari del Dr. José María Ayerra ( Médico- Psiquiatra), Director i Professor del meu postgrau de “Experto en Trabajo Grupal”.

“Yo soy consciente de los enormes esfuerzos y vicisitudes que he requerido, en los intentos para entender. De los cientos de equivocaciones que he tenido que permitirme y de la multiplicidad de acontecimientos vitales que dada mi edad podéis imaginar me han sucedido”. “Tengo que reconocer que es un hacer comprometido y costoso, solo basado en una profunda y esperanzadora confianza en el ser humano”

Gracias Dr. Ayerra
Lola

* Carme Huguet Lacayo i el seu camí , el comparteix amb tots vosaltres

Hola. Em dic Carme i el meu fill Marc de 20 anys va morir d’accident aviat farà 12 anys. Van quedar devastats. I vam veure que necessitàvem ajuda. Algú ens va parlar d’un grup de persones que estaven en la mateixa situació i que es reunien per parlar del que els passava.

Amb l’ajuda de la Lola vam despullar la nostra ànima i vam parlar de tot allò que en cap altre lloc podíem fer. Era un oasi en mig del desert que estàvem entravessant. Vam crear uns llaços amb aquelles persones que encara duren. Al principi m’era igual viure com no. Menjava, dormia, treballava sense esma.

Al cap d’un temps vaig adonar-me que hi havia altres persones que em necessitaven. El meu fill, el meu marit, ells també havien perdut un germà, un fill…, els avis un net i vaig decidir viure per ells.

Finalment quan la vida em va portar algun regal…, el casament del meu fill, el naixement dels meus néts vaig voler viure per mi. Per gaudir de les coses bones que la vida encara em podia donar.

Tot això no arriba d’un dia per l’altre. Necessita temps. Cada un al seu ritme però es pot aconseguir. Amb enyorança del que hem perdut podem tornar a somriure.

TRADUCCIÓN

¡Hola! Me llamo Carme. Mi hijo Marc, de 20 años, murió de accidente; pronto hará 12 años. Quedamos desbastados. Vimos que necesitábamos ayuda.

Alguien nos habló de un Grupo de Personas que estaban en la misma situación y que se reunían para hablar de lo que les pasaba.

Con la ayuda de Lola, abrimos nuestra alma y hablamos de todo lo que en otro lugar, no podíamos hacer. Era un oasis en medio de un desierto que estábamos atravesando. Creamos unos lazos con aquellas personas que aún duran.

Al principio me era igual vivir como no. Comía, dormía y trabajaba sin ganas de hacerlo.

Al cabo de un tiempo me di cuenta que había otras personas que me necesitaban. Mi hijo, mi marido, también habían perdido un hermano, un hijo, …, los abuelos un nieto y decidí vivir por ellos.

Finalmente, cuando la vida me trajo algún regalo, como el casamiento de mi hijo, el nacimiento de mis nietos, quise volver a vivir para mí. Para disfrutar de las cosas buenas que la vida aún me podía dar.

Pero eso no llega de un día para otro. Se necesita tiempo. Cada uno, a su ritmo, se puede conseguir. Con añoranza del que hemos perdido podemos volver a sonreír.

Melendi – El Cielo Nunca Cambiará


DESDE MI SENTIR (Lola):   El camí que ha fet la Carme.


El camí que ha fet la Carme. Llegir les teves paraules, Carme, és desfer un camí ple de vivències, records, moments, a on, físicament, una tarda de divendres, acompanyada de la teva germana, em van impactar els teus ulls. Uns ulls que em recitaven el poema més trist que el millor poeta no hagués trobat paraules per escriure. 

Ets un llibre obert. Per un moment em vaig sentir tan a prop del teu dolor, que a l’instant, com si la meva ment tingués un interruptor, vaig desconnectar, si no, no t’hagués pogut ajudar. 

Les teves llàgrimes, més que posar-les unes lletres, és viure el moment quan ens vas presentar i parlar d’en Marc. Són sentiments que si no es viuen, tampoc tinc totes les paraules per redactar-les en quatre ratlles. 

A la Carme li van parlar d’un Grup d’uns pares que, com ella, havien perdut un fill. Aleshores va trobar un grup de pares que feia temps ja feia camí i parlaven dels seus fills, no com els pares més desgraciats, sinó com la desgràcia d’haver-los perdut. És voler veure, el que sents des d’un altre concepte. Però a la vegada va adonar-se del gran viatge llarg i dur que uns i altres vivien segons l’etapa del seu procés. 

Recordo sempre els silencis respectuosos en el que els pares reben quan venen per primera vegada altres pares per primera vegada, per donar-los l’espai per plorar, per parlar sense por, i sentir-se bé, diguin el que diguin i sobretot respectats.

Mesos després van entrar altres pares que com ella compartien el km 0. Carme molt aviat es va adonar que havia d’aprovar la carrera més difícil que li demanava la vida “Aprovar , viure sense el seu fill”. Sempre els hi dic que la carrera més llarga, per posar un exemple, en les nostres Facultats, la comparo amb Medicina. Una carrera llarga amb assignatures obligatòries i altres optatives, amb una excepció quan les aproves, has de fer el MIR, un Doctorat i aleshores aconseguir l’objectiu somiat. 

La Carme començava una carrera i totes les assignatures eren obligatòries, les havies d’aprovar totes. Quan “tanques el dol”, tornes a omplir el vuit que et deixa l’absència del fill, però no físicament. 

Avui Carme has fet un llarg camí. Saps el valor que té la vida perquè coneixes el final de la nostra existència. Has après i aprovat totes les assignatures i si alguna vegada et doblega la vida, tens eines per transitar i afrontar qualsevol adversitat gràcies al treball i a l’esforç que has fet en aquest llarg procés de dol. 

És un plaer quan ens vens a visitar, perquè t’has guanyat el respecte dins del Grup que com a referent vens a compartir sempre, i els dius: “que si un treballa el procés de dol i no llença la tovallola, pot tornar a somriure”. 

La carrera de la vida ara tu saps que d’ençà que neixes fins que caduca el bitllet d’estança en aquesta vida, és un aprenentatge i que dins aquesta carrera, uns tenen unes assignatures més difícils que uns altres, però treballant amb el temps que cadascú necessita, es pot tornar a viure si aprens a valorar el present. 

Sempre gràcies, perquè són molts els que s’emmirallen amb tu i no deixes de venir quan pots donar un munt d’esperança a tots els que t’han conegut i els segueixes cuidant amb les teves reflexions.



Gràcies, Carme.



TRADUCCIÓN:  El camino que ha hecho Carme.

Leer tus palabras, Carme, es deshacer el camino lleno de vivencias, recuerdos, momentos, donde, físicamente, un viernes por la tarde, acompañada de tu hermana, me impactaron tus ojos. Unos ojos que me recitaban el poema más triste que el mejor poeta no hubiera encontrado palabras para escribir.

Eres un libro abierto. Por un momento me sentí tan cerca de tu dolor que, al instante, como si mi mente tuviera un interruptor, desconecté, sino no hubiera podido ayudarte.

Tus lágrimas, más que ponerles unas letras, es vivir el momento cuando nos presentaste y hablaste de Marc. Son sentimientos que si no se viven, tampoco tienes todas las palabras para redactarlo en unas líneas.

A Carme le hablaron de un grupo de padres que, como ellos habían perdido a un hijo. Entonces encontró ese Grupo de padres que hacía tiempo que caminaban y hablaban de sus hijos, no como padres “desgraciados”, sino como la desgracia de haberlos perdido. Es querer ver lo que sientes desde otro concepto. Pero a la vez, se dio cuenta del gran largo y duro viaje que unos y otros vivían según la etapa de su proceso.

Recuerdo siempre los silencios respetuosos en el que los padres reciben cuando vienen por primera vez otros padres, para darles el espacio para llorar, para hablar sin miedo y sentirse bien, digan lo que digan y, sobretodo, respetados.

Más tarde entraron otros padres que con ella compartían el km. 0. Carme, muy pronto, se dio cuenta que tenía que aprobar la carrera más difícil que le pedía la vida “aprobar, viviendo sin su hijo”. Siempre les digo que la carrera más larga, por ponerles un ejemplo, en nuestras Facultades, la comparo con Medicina. Una carrera larga con unas asignaturas obligatorias y otras optativas, con una excepción cuando las apruebas, haces el MIR, el Doctorado y, por fin, consigues el objetivo soñado.

Carme empezaba una carrera y todas las asignaturas eran obligatorias. Las tenías que aprobar todas. Cuando “cierras el duelo”, vuelves a llenar el vacío que deja la ausencia de tu hijo, pero no físicamente.

Hoy Carme ha hecho un largo camino. Sabe el valor que tiene la vida porque conoce el final de nuestra existencia. Ha aprendido y aprobado todas las asignaturas y si alguna vez la vida no le es fácil, tiene recursos suficientes para transitar y afrontar cualquier adversidad, gracias al trabajo y al esfuerzo que ha hecho en este largo proceso de duelo.

Es un placer cuando nos viene a visitar, porque se ha ganado el respeto dentro del Grupo que, como referente, vienes siempre a compartir y les dices: “que si uno trabaja el proceso de duelo y no se da por vencido, vuelve a sonreír”.

La carrera de la vida ahora tú sabes que desde que naces hasta que caduca el billete de estancia en esta vida, es un aprendizaje y que dentro de esta carrera, unos tienen unas asignaturas más difíciles que otros, pero trabajando, con el tiempo, cada uno el suyo, se aprende a valorar el presente.

Siempre gracias, porque son muchos los que te admiran como ejemplo a seguir y siempre que vienes das esperanza a todos y los sigues cuidando con tus reflexiones.


​ Doctor Prats – Al final tot anirà bé [Venim de Lluny]


Me despido con una reflexión de Susana Roccatagliata:


“A través del sufrimiento pasamos por una escuela de vida:

Descubrimos que hay otros dolores otros sufrimientos,

aprendemos a dar, a respetar el dolor del otro, a ser más abiertos,

más humildes, más libres, más tolerantes y menos omnipotentes ante la vida”.


Una abraçada i fins divendres

Maria Dolors Estivill i Martinez ( Lola )

One thought on “Dimarts 2 de juny 2020

  1. Gracias Carmen. Gracias Lola, es muy dificil poder contestar, a tanta sabiduria. Gracias gracias.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: